Kiedy szukałam pomysłu na danie z cukinii i znalazłam ciasto czekoladowe, trochę się go bałam. Połączenie cukinii i czekolady nie do końca do mnie przemawiało. Jednak ciekawość wygrała i bardzo się z tego ciesze. Powiem tak: NIEBO W GĘBIE! Dosłownie rozpływa się w ustach i jest przepyszne! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować, odważcie się bo naprawdę wiele tracicie.
Składniki:
- ok 350 g startej na grubych oczkach cukinii
- 115 g masła (wyciągnijcie je wcześniej z lodówki żeby zmiękło)
- pół szklanki oleju
- 200g cukru
- 1 łyżeczka aromatu rumowego
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany (może być tez jogurt naturalny)
- 300g maki
- 70g kakao
- rodzynki
Smacznego!
pięknie wyrosło ;) takie puszyste. :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę, robi sie je bardzo szybko, twój opis teo ciasta do mnie przemówił. Od siebie dałam cukier waniliowy i żurawinę zamiast rodzynek. Dam znać jak smakuje pozdr.
OdpowiedzUsuńCzekam na wieści. :) Ja osobiście lepszego czekoladowego ciasta niż to z cukinią nie jadłam do tej pory :D
Usuń