poniedziałek, 10 września 2012

Rozgrzewajaca zupa z dyni



Lato, lato i po lecie...przyszedł czas na moją ulubiona porę roku czyli Złota Polską Jesień. A jak jesień to i dynia, która w mojej kuchni będzie królować chyba przez tydzień dzięki swoim okazałym rozmiarom. Nie jest to roślinka najprostsza w obróbce ze względu na swoją zdrewniałą skorupę, ale warto się trochę pomęczyć dla tak pysznej zupy.

Składniki:
  • 1kg dyni
  • 1 duża cebula
  • 1l bulionu warzywnego (ja użyłam kostki rosołowej)
  • 2 porcje serka topionego (śmietankowy albo jakiś inny w miarę neutralny)
  • sól, pieprz
  • kurkuma, kolendra, papryka ostra
  • ewentualnie jogurt do dodania na talerzu
Cebule i dynie kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy odrobinę oliwy i podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy dynie i dusimy aż stanie się miękka. Kiedy dynia jest gotowa odstawiamy ja do ostudzenia, a następnie miksujemy, dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy serek topiony i przyprawy. Na koniec już na talerzu przyozdabiamy jogurtem. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Ps. Z dodatkiem imbiru każdego zakatarzonego postawi na nogi! :)

Smacznego!




4 komentarzy:



  1. wygląda świetnie;)
    nie wyszła ciut mdła? bo moja zupa z dyni była mdła, i jestem ciekawa efektu w innym wydaniu.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszła przepyszna! Słodko ostra ale na pewno nie mdła,obyło się bez dosalania i doprawiania maggi na talerzach gości z czego jestem dumna :)

      Usuń
  2. uwielbiam dynię za jej różnorodność :D można i na słodko i na pikantnie! a Twoja zupka wygląda cudownie... aż czuję jej aromat!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie da się ukryć - nastała pora dyniowa;)
    Zupa wspaniała i pysznie u Ciebie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...