Chili con carne to potrawa która nigdy mi się nie nudzi! Idealna na kilka dni, każdego kolejnego smakuje lepiej. Można ją także z łatwością zamrozić. Podawana może być na różne sposoby: z pieczoną tortillą (jak na zdjęciu) lub zawijana w nią, z ryżem, ze śmietaną lub bez żadnych dodatków.
Uwielbiam zapach który rozchodzi się po kuchni gdy chili powoli uwalnia wszystkie swoje smaki. Chili najlepiej smakuje po ok 2-3h gotowaniu. Jeśli macie tyle cierpliwości z całego serca gratuluję! Ja już po godzinie gaszę gaz i nakładam dla siebie porcję. Zostawiam chili na noc żeby przesiąknęło smakiem i kolejnego dnia serwuję danie które jest pełnowartościowe w smaku ;)
Składniki (na ok 6 porcji):
- 600 dag mielonej wołowiny
- dwie puszki pomidorów w kawałkach
- czerwona papryka
- 3/4 puszki kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- duża cebula
- posieany ząbek czosnku
- kilka posiekanych suszonych pomidorów
- dwie łyżki słodkiej papryki w proszku
- płaska łyżka kuminu (nie kminku!)
- płaska łyżka ostrej papryki
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- szczypta chilli w proszku
- pieprz
- oliwa z oliwek
Możemy podać tak jak na zdjęciu czyli z tortillami które są upieczone na suchej patelni i pocięte kawałki.
Zgadzam sie: nigdy sie nie nudzi i zawsze smakuje pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńCiekawe czy można użyć mięsa drobiowego jako alternatywa do wieprzowo czy wołowego?
Nigdy nie próbowałam, ale wydaje mi się, że to już nie będzie to damo. Jak przetestujesz to się pochwal co z tego wyszło :)
UsuńMmmmm uwielbiam chili, moja rodzinka mniej, więc zazwyczaj jak ugotuję większą porcję to mam dla siebie mega wyżerkę ;)
OdpowiedzUsuńbardzo aromatycznie!
OdpowiedzUsuńod tak dawna chcę to zrobić i ciągle zapominam wyciągnąć przepis żeby mieć go na widoku!
OdpowiedzUsuńcudowne!
OdpowiedzUsuńmmmm :) pyszności.
OdpowiedzUsuńja jakoś nigdy jeszcze nie robiłam tego dania, ale pięknie wygląda.
Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz ;)
Usuń