środa, 12 września 2012

Chili con carne


Chili con carne to potrawa która nigdy mi się nie nudzi! Idealna na kilka dni, każdego kolejnego smakuje lepiej. Można ją także z łatwością zamrozić. Podawana może być na różne sposoby: z pieczoną tortillą (jak na zdjęciu) lub zawijana w nią, z ryżem, ze śmietaną lub bez żadnych dodatków.
Uwielbiam zapach który rozchodzi się po kuchni gdy chili powoli uwalnia wszystkie swoje smaki. Chili najlepiej smakuje po ok 2-3h gotowaniu. Jeśli macie tyle cierpliwości z całego serca gratuluję! Ja już po godzinie gaszę gaz i nakładam dla siebie porcję. Zostawiam chili na noc żeby przesiąknęło smakiem i kolejnego dnia serwuję danie które jest pełnowartościowe w smaku ;)


Składniki (na ok 6 porcji):
  • 600 dag mielonej wołowiny
  • dwie puszki pomidorów w kawałkach
  • czerwona papryka
  • 3/4 puszki kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • duża cebula
  • posieany ząbek czosnku
  • kilka posiekanych suszonych pomidorów
  • dwie łyżki słodkiej papryki w proszku
  • płaska łyżka kuminu (nie kminku!)
  • płaska łyżka ostrej papryki
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • szczypta chilli w proszku
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
Siekamy cebulę i czosnek. Szklimy na oliwie w dużym garnku a poźniej dodajemy mięso i smażymy. Gdy zbrązowieje i wyparuje woda dodajemy przyprawy. Tutaj wszystko zależy od Waszego gustu. Ja czasem dodaje więcej niż jest w przepisie czasem mniej - zależy od nastroju. Trzeba jednak pamiętać że danie ma być pikantne. Jak już chwilkę podsmażymy mięso z przyprawami wlewamy pomidory z puszek, dodajemy suszone pomidory i mieszamy. Po 5 minutach dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę. Po 10 minutach dodajemy fasolę. Zmniejszamy gaz prawie do minimum i przykrywamy garnek. Dusimy ok 2h mieszając co kilka chwil (10min) ponieważ mięso lubi opadać na dno i przywierać.

Możemy podać tak jak na zdjęciu czyli z tortillami które są upieczone na suchej patelni i pocięte kawałki.








10 komentarzy:



  1. Zgadzam sie: nigdy sie nie nudzi i zawsze smakuje pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam!
    Ciekawe czy można użyć mięsa drobiowego jako alternatywa do wieprzowo czy wołowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie próbowałam, ale wydaje mi się, że to już nie będzie to damo. Jak przetestujesz to się pochwal co z tego wyszło :)

      Usuń
  3. Mmmmm uwielbiam chili, moja rodzinka mniej, więc zazwyczaj jak ugotuję większą porcję to mam dla siebie mega wyżerkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. od tak dawna chcę to zrobić i ciągle zapominam wyciągnąć przepis żeby mieć go na widoku!

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm :) pyszności.
    ja jakoś nigdy jeszcze nie robiłam tego dania, ale pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chili con carne is essentially a stew with many spices. It is prepared with onions, cumin, peppers, garlic, and types of meat – which can include ground or sliced beef, and sometimes white meats. It can also include other vegetables, such as tomatoes. Beans are common for this dish. Most people simply know it as chili. There is some dispute over which ingredients should be involved, such as the inclusion of beans. The same applies to whether or not chili con carne can stand on its own as a dish, since in Mexican traditional food preparation, it is only used as an ingredient.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...