W sezonie kurkowym nie może zabraknąć przepisu na szybkie danie w którym właśnie te grzyby odgrywają główną rolę. Przygotowanie tej pasty zajmuje dosłownie chwilę a jej smak zapada na długo w pamięci.
Składniki: (na 2 porcje)
- 250g kurek
- pół opakowania tagliatelle (ja użyłam z pełnego ziarna)
- zielona pietruszka
- cebulka dymka
- czosnek
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki masła
- parmezan
- sól, pieprz
Makaron gotujemy. Siekamy cebulkę i czosnek. Myjemy i suszymy grzyby. Doprawiamy je solą i pieprzem. Rozgrzewamy łyżkę oliwy z łyżeczką masła. Dodajemy czosnek i cebulkę a po ok 2 minutach grzyby. Przez kilka minut nie mieszamy, pozwalamy aby kurki puściły sok. Następnie wszystko mieszamy i dodaemy posiekaną natkę pietruszkę - trzymamy na ogniu przez kolejne kika minut. Odcedzamy makaron i wrzucamy na patenię, dodajemy łyżeczkę masła i garść parmezanu - mieszamy i gotowe :)
Mój ulubiony rodzaj makaronu z kurkami. Strzał w dychę! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo nas to cieszy :) Pozdrawiamy
UsuńPyszny makaron :) Co tu dużo mówić? Nie znam osoby, której tagliatelle i kurki mogłyby nie smakować!
OdpowiedzUsuńZgadzam się, idealny w swej prostocie ;) I takie przepisy lubię najbardziej :)
Usuńbaaaardzo lubie te danie :)
OdpowiedzUsuńtagiatelle z kurkami to duet idealny ;) ja też robiłam;)
OdpowiedzUsuń