poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Tagliatelle z kurkami


W sezonie kurkowym nie może zabraknąć przepisu na szybkie danie w którym właśnie te grzyby odgrywają główną rolę. Przygotowanie tej pasty zajmuje dosłownie chwilę a jej smak zapada na długo w pamięci.


Składniki: (na 2 porcje)
  • 250g kurek
  • pół opakowania tagliatelle (ja użyłam z pełnego ziarna)
  • zielona pietruszka
  • cebulka dymka
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki masła
  • parmezan
  • sól, pieprz
Makaron gotujemy. Siekamy cebulkę i czosnek. Myjemy i suszymy grzyby. Doprawiamy je solą i pieprzem. Rozgrzewamy łyżkę oliwy z łyżeczką masła. Dodajemy czosnek i cebulkę a po ok 2 minutach grzyby. Przez kilka minut nie mieszamy, pozwalamy aby kurki puściły sok. Następnie wszystko mieszamy i dodaemy posiekaną natkę pietruszkę -  trzymamy na ogniu przez kolejne kika minut. Odcedzamy makaron i wrzucamy na patenię, dodajemy łyżeczkę masła i garść parmezanu - mieszamy i gotowe :)




6 komentarzy:



  1. Mój ulubiony rodzaj makaronu z kurkami. Strzał w dychę! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny makaron :) Co tu dużo mówić? Nie znam osoby, której tagliatelle i kurki mogłyby nie smakować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, idealny w swej prostocie ;) I takie przepisy lubię najbardziej :)

      Usuń
  3. tagiatelle z kurkami to duet idealny ;) ja też robiłam;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...