środa, 29 sierpnia 2012

Apple pie



Kontynuując przetwarzanie działkowych owoców , postanowiłam, przynajmniej niewielką, część jabłek zagospodarować w szarlotce. Jednak zwykła szarlotka do mnie nie przemawiała, poza tym i tak nie dorównałabym mojej Babci, która była mistrzem placka z jabłkami. I tak powstała amerykańska wersja, czyli krucha tarta z jabłkami zwana Apple pie. :)
Składniki:
  • 420g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru (plus cukier do dosłodzenia jabłek)
  • 330 g masła
  • 140 ml wody
  • 4-5 dużych jabłek
  •  cynamon
 Mąkę z sola i cukrem mieszamy, dodajemy zimne masło i miksujemy tak by ciasto przypominało kruszonkę.

Dodajemy zimną wodę (po odrobinie, by ciasto nie okazało się za mokre) i znów miksujemy.
Następnie wsadzamy do lodówki na ok 2h, płasko rozprasowane i przykryte folią aluminiowa by nie wyschło.
Dzielimy na 2 części, jedna rozwałkowujemy i wykładamy nią blachę, następnie kładziemy jabłka pokrojone w plasterki, posypujemy cukrem i cynamonem. Z drugiej części wycinamy paseczki i układamy je na przemian by powstała nam kratka.


Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez ok 15, nast skręcamy temperaturę do 180 przykrywamy je folią i pieczemy jeszcze ok 45-50 min.









2 komentarzy:



  1. w tym sezonie ciasta z jabłkami jeszcze nie jadłam.. mm prezentuje się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty, ale jabłkowa pozostaje nadal numerem jeden. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...