sobota, 14 lipca 2012

Maxi Burger


Większość z Nas czasem nadchodzi ochota na tak zwanego Fast Fooda, dlatego tez postanowiłam zamieścić tu przepis na domowej roboty Maxi Burgera. Nim przynajmniej najecie się do syta i będziecie pewni, że wiecie co jest w środku. Oczywiście nie musicie go przepijać cola, bo niestrawność żołądka Wam nie grozi. ;)



Niezbędnik na 3 Maxi Burgery :
  • Bułki do hamburgerów (polecam Max ponieważ nasze kotlety wołowe będą miały spore rozmiary)
  • 0,5 kg mielonej wołowiny (najlepiej antrykot)
  • jedno surowe jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • duża ostra cebula
  • pomidor
  • 3 liście sałaty
  • 3 plastry sera ( ja użyłam topionego cheddara w plasterkach)
  • ogórek konserwowy
  • sól i pieprz
  • ketchup
  • sos hamburgerowy ( majonez + musztarda + curry)
Zaczynamy od przyrządzenia wołowiny. Wkładamy mięso do większej miski, dodajemy do niego pół DROBNO posiekanej cebuli, surowe jajko, 2 łyżki oliwy oraz doprawiamy sola i pieprzem (nie przesadźmy z sola niech wołowina ma swój własny smak). Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy (najlepiej własna ręka). Tak przyrządzone mięso formujemy w 3 kotlety takiej samej wielkości (grubości ok 2 cm). Uformowane steki kładziemy  grillu lub rozgrzanej patelni i smażymy 5 min z każdej strony(nie dodając oliwy na patelnię). W tym czasie przygotowujemy sos -> 3 łyżki majonezy mieszamy z 3 łyżeczkami musztardy i doprawiamy spora ilością curry. Następnie rozkrawamy bułki, wkładamy do nich sałatę, na nią ketchup, a następnie upieczone mięso. Na mięso kładziemy kolejno ser, sos, pomidora, ogórka i cebulę (oczywiście pokrojone w plasterki). Zamykamy naszego burgera górna częścią bułki i gotowe! Smacznego! :D







1 komentarzy:



  1. Popieram osoby, które starają się zrobić fast food w domowych warunkach, jeśli mają na niego ochotę :-) Ja również robię burgery własnej roboty. Na moim blogu możesz zobaczyć przepis na cheeseburgera, jak z McDonald's ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...