czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak w sosie jabłkowym


W czeluściach internetu natknęłam się kiedyś na przepis który Wam dziś przedstawiam. Było to jedno z pierwszych dań, które sama przygotowywałam na początku mojej kulinarnej przygody. Jest bardzo proste a przy okazji ma zupełnie odmienny smak od smaku kurczaka do którego już przywykliśmy.


Na 4 porcje potrzebujemy:
  • 2 piersi z kurczaka (lub więcej w zależności od apetytu ;))
  • 2 woreczki ryżu
  • ok. 500ml soku jabłkowego bez cukru
  • maggi
  • 2 ząbki czosnku
  • pietruszka
  • ok. łyżki mąki
  • Sół, pieprz, ostra papryka w proszku
  • oliwa z oliwek

Kroimy kurczaka na kawałki, kropimy maggi, prószymy solą, pieprzem, papryką oraz mąką i odstawiamy na min. 30min do lodówki. Po upływie 30min smażymy kurczaka na oliwie i posiekanym czosnku, tak żeby kurczak zrobił się biały i zalewamy szklanką soku. Gogtujemy na małym ogniu przez ok. 7min i obserwujemy jak bardzo zredukował się sok. Jeśli sos zrobił się gęsty dolewamy według uznania soku (można wlewać po 1/3 szklanki i obserwować po kilku minutach czy sosu jest wystarczająco dużo i czy jest gęsty). Na koniec wsypujemy pietruszkę. Ryż gotujemy. Kurczaka podajemy razem z ryżem.

Smacznego :)



0 komentarzy:



Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...