W czeluściach internetu natknęłam się kiedyś na przepis który Wam dziś przedstawiam. Było to jedno z pierwszych dań, które sama przygotowywałam na początku mojej kulinarnej przygody. Jest bardzo proste a przy okazji ma zupełnie odmienny smak od smaku kurczaka do którego już przywykliśmy.
Na 4 porcje potrzebujemy:
- 2 piersi z kurczaka (lub więcej w zależności od apetytu ;))
- 2 woreczki ryżu
- ok. 500ml soku jabłkowego bez cukru
- maggi
- 2 ząbki czosnku
- pietruszka
- ok. łyżki mąki
- Sół, pieprz, ostra papryka w proszku
- oliwa z oliwek
Kroimy kurczaka na kawałki, kropimy maggi, prószymy solą, pieprzem, papryką oraz mąką i odstawiamy na min. 30min do lodówki. Po upływie 30min smażymy kurczaka na oliwie i posiekanym czosnku, tak żeby kurczak zrobił się biały i zalewamy szklanką soku. Gogtujemy na małym ogniu przez ok. 7min i obserwujemy jak bardzo zredukował się sok. Jeśli sos zrobił się gęsty dolewamy według uznania soku (można wlewać po 1/3 szklanki i obserwować po kilku minutach czy sosu jest wystarczająco dużo i czy jest gęsty). Na koniec wsypujemy pietruszkę. Ryż gotujemy. Kurczaka podajemy razem z ryżem.
Smacznego :)
0 komentarzy:
Prześlij komentarz