piątek, 20 lipca 2012

Imprezowe zawijańce


Sesja już jakiś czas temu dobiegła końca, nastał czas wakacji, okres grillowania i wszelkiego typu imprez i nasiadówek. Nasi znajomi, nie rośliny ,sami wytworzyć sobie pokarmu z powietrza nie potrafią, dlatego też My jako organizatorzy musimy zadbać o zaspokojenie ich apetytów. Świetnym pomysłem, będą imprezowe zawijańce czyli alternatywny pomysł na zwykłe kanapki. Są idealną przekąską, a zarazem dekoracją stołu. 
I uwierzcie mi , wzbudzą podziw u niejednego przybyłego gościa. :)

Ilość składników jakie należny przygotować zależy od ilości oraz apetytu naszych znajomych.

Musimy się zaopatrzyć w :


 
  •  bagietki ( ja kupiłam 2)
  • serki topione ( 2 duże na jedną bagietkę) można zastąpić je dowolna pastą , lub jakimkolwiek serkiem kanapkowym który nam sklei bagietkę w jedną całość
  • ogórki konserwowe
  • papryka konserwowa
  • kabanosy/kiełbasa podsuszana 
  • ser żółty
  • cokolwiek co można położyć na kanapkę :)
  • folia aluminiowa


Zaczynamy od przekrojenia bagietki na pół. Każdą połowę rozcinamy wzdłuż, ale tylko z jednej strony (by otrzymać coś na kształt bułki hot dog).


Następnie dokładnie smarujemy wnętrze bagietki serkiem topionym.


 Kiedy pieczywo jest już gotowe, kroimy ogórki w ćwiartki, paprykę w grubsze paseczki, ser w prostopadłościany i razem z kabanosami umieszczamy wewnątrz bagietki, a następnie ciasno zawijami w folie aluminiowa i umieszczamy na min godzinę w lodówce.


Tuz przed przybyciem gości odwijamy bagietki z folii i kroimy na ok 1cm kanapeczki. Smacznego!











8 komentarzy:



  1. Robię takie od czasu do czasu..są pyszne ..

    OdpowiedzUsuń
  2. genialny pomysł, na pewno skorzystam przy kolejnym griillu lub imprezie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam ponownie,
    chciałam Cię zaprosić do wspólnego gotowania z okazji akcji kulinarnej jaką organizuję.
    Kilka blogerek/blogerów jeden pomysł i różne wykonanie.;)

    Poniewaz temat akcji to "Kukurydziane wariacje", więc proponuję wykonanie zupy kukurydzianej czy tam zupy z kukurydzy ;).
    Jest dużo propozycji na to danie, jestem ciekawa efektów, jakie każdy zaprezentuje. Zapewne kazdy doda coś od siebie ;).

    Wspólne gotowanie proponuję rozegrać w dniach 24-26.07. Dobrze jak wtedy przepis znajdzie się na blogu ;)

    Proszę o odpowiedź ;) Pozdrawiam Serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. zmodyfikowałam nieco Wasz przepis: do środka wrzuciłam ser blue i pomidorki suszone-goście byli pod wrażeniem
    Rada: lepsza jest bagietka o mniejszej średnicy-wtedy wychodzą kanapeczki idealne na jeden gryz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy sie bardzo, że się gościom podobało :) Oczywiście zawartość bagietek można modyfikować dowoli :) Co do wielkości bagiegtki wszystko zależy od tego co zamierzamy do niej włożyć i jaką imprezę planujemy. Jeśli goście nie będą mieć swoich konkretntch miejsc siedzących i będą jeść też na stojąco wtedy zdecydowanie mniejsza wersja jest bardziej poręczna :) Super pomysł ! Dziękujemy za inspiracje!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...