Bardzo smaczna zupa podawana z serem żółtym i groszkiem ptysiowym lub grzankami, która zasmakuje każdemu. Niech was nie przeraza, że głównym składnikiem (a właściwie jedynym konkretnym) jest cebula. Zupa jest naprawdę wspaniała i jak do tej pory smakowała wszystkim którzy mieli okazje jej u mnie spróbować. Sposób przyrządzania podpatrzyłam u mojej mamy, która znalazła kiedyś gdzieś przepis, po czym z czasem zmodyfikowała go na swój szybki, prosty i równie smaczny.
Składniki na ok 6 porcji :
- 1 kg cebuli
- 2-3 kostki rosołowe -> rozpuszczone w 1-1,5l wody
- odrobina mąki do zageszczenia
- olej
- pieprz
- ser żólty
- groszki ptysiowe/ grzanki
- ewentualnie do dekoracji zielona cebulka, papryka słodka
Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki, następnie wrzucamy do garnka z niewielka ilością oleju i podsmażamy uważając by nam się nie przypaliła. Cebula po kilku minutach powinna zmięknąć i przybrać postać "rozciapanej". W tedy dodajemy odrobinę maki, tak by okleiła się na cebuli. Dolewamy część bulionu, tak by masa nie była zbyt rzadka i co chwilkę mieszając gotujemy na wolnym ogniu ok 10 min (znów musimy uważać by zupa nam się nie przypaliła). Następnie sciągamy z palnika i miksujemy do w miarę gładkiej masy, dolewamy pozostały bulion i gotujemy jeszcze chwilkę. Gorąca nalewamy do miseczek posypujemy startym serem żółtym i groszkami ptysiowymi. Kto lubi może dodać zielona cebulkę i słodka paprykę na wierzch.
Smacznego!
Bardzo ładny blog i ciekawe przepisy ;)
OdpowiedzUsuńbędę tu wracać!
A zupka prezentuje się swietnie ;).. Kiedyś wypróbuję przepis, wszyscy domownicy lubują się u mnie w cebuli ;)
Serdecznie zapraszamy :) I mamy nadzieję, że cebulowa przypadnie do gustu zarówno Tobie jak i domownikom :D
Usuńwyszła mi zupa krem. Goście doszukiwali się innych składników ,a tam cebula i cebula:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, ze mimo skromnego składu cebulowa smakowała i domagali się o dokładkę :D :P
Usuń