Na ok. 8 porcji potrzebujemy:
-1,5kg mięsa z goleni wołowej
-250g wędzonego boczku
-4 cebule
-625ml bulionu wołowego
-600ml ciemnego piwa
-50g mąki pszennej
-4 łyżeczki ziarnistej musztardy
-3 łyżki cukru trzcinowego
-2 łyżeczki suszonego tymianku
-2 łyżeczki ziela angielskiego
-4 liście laurowe
-łyżka oleju
-1 łyżeczka soli
-pieprz
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni celsjusza.
W dużej brytfance usmaż na oleju boczek. Po chwili dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Dodaj ziele angielskie i tymianek oraz wołowinę. Oprósz wszystko mąką i wymieszaj. W garnku zmieszaj bulion, piwo, musztardę i cukier a następnie zalej tą miksturą mięso. Zagouj całość, dopraw solą i pieprzem, dodaj liście laurowe i włóż całąbrytfankę do pierkarnika. Duś przez 3 godziny.
Podawaj z makaronem, chlebem lub kaszą kuskus .
ło, tak ciemne, że wygląda jak z czekoladą ;))
OdpowiedzUsuńA tak w ogóle,
chciałam Cię zaprosić do wspólnego gotowania z okazji akcji kulinarnej jaką organizuję.
Kilka blogerek/blogerów jeden pomysł i różne wykonanie.;)
Poniewaz temat akcji to "Kukurydziane wariacje", więc proponuję wykonanie zupy kukurydzianej czy tam zupy z kukurydzy ;).
Jest dużo propozycji na to danie, jestem ciekawa efektów, jakie każdy zaprezentuje. Zapewne kazdy doda coś od siebie ;).
Wspólne gotowanie proponuję rozegrać w dniach 24-26.07. Dobrze jak wtedy przepis znajdzie się na blogu ;)
Proszę o odpowiedź ;) Pozdrawiam Serdecznie ;)