Danie polskie z nutą wschodnią. Proste w przygotowaniu, a swój oryginany smak zyskuje przez dodanie oleju sezamowego. Pierś z kurczaka marynowałam całą noc przez co stał się miękki i soczysty, jednak nie jest to zabieg obowiązkowy. Do smażenia można użyć woka lub zwykłej patelni. Robi się niezwykle szybko i równie szybko znika z talerzy!
Składniki na 2 porcje:
- jedna duża pierś z kurczaka lub 2 małe (zależy od Waszego apetytu )
- 125g makarony chow mein
- mrożona mieszanka chińska ok. 1/2 opakowania
- czosnek
- olej sezamowy, oliwa z oliwek
- sos sojowy
- imbir w proszku, sól, pieprz, chilli w proszku lub pieprz kajeński, pietruszka suszona, sok z cytryny
Przygotowanie: Pierś pokroić na małe kawałki, przełożyć do miseczki, dodać sól, pieprz, imbir, chilli i pietruszkę do smaku. Następnie skropić niewielką ilością soku z cytryny, małą łyżeczką sosu sojowego i łyżką oleju sezamowego. Odstawić na godzinę lub dłużej. Jeśli rezygnujesz z marynaty użyj samych przypraw.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i podsmaż kurczaka. Po ok. 5 min dodaj drobno pokrojony czosnek a chwilę po nim dołóż mrożone warzywa. Smaż wszystko na średnim ogniu aż warzywa zmiękną a następnie dopraw solą i pieprzem. Zwiększ ogień i dodaj dwie łyżeczki sosu sojowego dokładnie mieszając go ze wsazystkimi składnikami. Wlej łyżkę oleju sezamowego a następnie dodaj ugotowany makaron (wg przepisu na opakowaniu). Wszystko dokładnie wymieszaj
<3 olej sezamowy z lidla ale orzechowy lepszy
OdpowiedzUsuń