środa, 20 czerwca 2012

Polska chińszczyzna


Danie polskie z nutą wschodnią. Proste w przygotowaniu, a swój oryginany smak zyskuje przez dodanie oleju sezamowego. Pierś z kurczaka marynowałam całą noc przez co stał się miękki i soczysty, jednak nie jest to zabieg obowiązkowy. Do smażenia można użyć woka lub zwykłej patelni. Robi się niezwykle szybko i równie szybko znika z talerzy!


Składniki na 2 porcje:
  • jedna duża pierś z kurczaka lub 2 małe (zależy od Waszego apetytu )
  • 125g makarony chow mein
  • mrożona mieszanka chińska ok. 1/2 opakowania
  • czosnek
  • olej sezamowy, oliwa z oliwek
  • sos sojowy
  • imbir w proszku, sól, pieprz, chilli w proszku lub pieprz kajeński, pietruszka suszona, sok z cytryny



Przygotowanie: Pierś pokroić na małe kawałki, przełożyć do miseczki, dodać sól, pieprz, imbir, chilli i pietruszkę do smaku. Następnie skropić niewielką ilością soku z cytryny, małą łyżeczką sosu sojowego i łyżką oleju sezamowego. Odstawić na godzinę lub dłużej. Jeśli rezygnujesz z marynaty użyj samych przypraw.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i podsmaż kurczaka. Po ok. 5 min dodaj  drobno pokrojony czosnek a chwilę po nim dołóż mrożone warzywa. Smaż wszystko na średnim ogniu aż warzywa zmiękną a następnie dopraw solą i pieprzem. Zwiększ ogień i dodaj dwie łyżeczki sosu sojowego dokładnie mieszając go ze wsazystkimi składnikami. Wlej łyżkę oleju sezamowego a następnie dodaj ugotowany makaron (wg przepisu na opakowaniu). Wszystko dokładnie wymieszaj



1 komentarzy:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...