Próbowałam już naprawdę wiele różnego rodzaju muffinów i babeczek jednak te zdecydowanie należą do moich ulubionych (oczywiście z gatunku tych na słodko). Wyrazisty bananowy smak i idealnie pasująca żurawina . Szybkie w przyrządzeniu a smak.... po prostu genialny.:)
Podane składniki wystarcza nam na przyrządzenie ok 12 muffinów, a czas pracy zamknie się w 40 min .
Składniki suche:
- 1 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukry
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cynamon
- żurawina
- 3 banany
- 2 jajka
- 8 łyżek masła
- aromat waniliowy
W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon i garść żurawiny), banany rozbijamy na papkę i mieszamy z jajkami, masłem i aromatem waniliowym. Łączymy zawartość obu naczyń, przekładając mokre składniki do suchych. Mieszamy aż w miarę wszystkie się połączą. Powstałe ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami ( ja używam sylikonowych wiec papilotki nie są niezbędne). Pieczemy ok 20-25 min w 180 stopniach.
0 komentarzy:
Prześlij komentarz