poniedziałek, 18 czerwca 2012

Muffiny bananowe z żurawiną


Próbowałam już naprawdę wiele różnego rodzaju muffinów i babeczek jednak te zdecydowanie należą do moich ulubionych (oczywiście z gatunku tych na słodko). Wyrazisty bananowy smak i  idealnie pasująca żurawina . Szybkie w przyrządzeniu a smak.... po prostu genialny.:)

Podane składniki wystarcza nam na przyrządzenie ok 12 muffinów, a czas pracy zamknie się w 40 min .

Składniki suche:                                                                                  
  •  1 3/4 szklanki mąki                                                                            
  •  3/4 szklanki cukry                                                                              
  •  1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia                                                    
  •  szczypta soli                                                                                      
  •  cynamon
  •  żurawina
Składniki mokre:
  • 3 banany
  • 2 jajka
  • 8 łyżek masła
  • aromat waniliowy

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon i garść żurawiny), banany rozbijamy na papkę i mieszamy z jajkami, masłem i aromatem waniliowym. Łączymy zawartość obu naczyń, przekładając mokre składniki do suchych. Mieszamy aż w miarę wszystkie się połączą. Powstałe ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami ( ja używam sylikonowych wiec papilotki nie są niezbędne). Pieczemy ok 20-25 min w 180 stopniach.




 


0 komentarzy:



Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...