piątek, 22 czerwca 2012

Falafelki z ciecierzycy


Przyszedł czas na coś wegetariańskiego, po tygodniu spożywania dan mięsnych przyszedł czas na lekka odmianę. Dziś w menu falafelki :) Przysmak kuchni egipskiej przyrządzany z ciecierzycy i dużej ilości przypraw.

Łatwe i szybkie w przygotowaniu, spokojnie mogą być podane zarówno jako danie główne (np z ostrym sosem pomidorowym lub czosnkowym) lub dodatek do pity, bezmięsnej tortilli, a dla tych co bez mięsa obejść się nie potrafią np. do gulaszu.

By przygotować ok 20 falafelków musimy zaopatrzyc się w :

  • 400g ciecierzycy
  • natkę pietruszki
  • dużą cebulę
  • 4 ząbki czosnku
  • kumin
  • pieprz cayenne
  • kolendrę
  • sól
  • pieprz




Ciecierzyce dzień wcześniej wsypujemy do miski i zalewamy wodą by przez noc mogła się dobrze namoczyć. Następnie miksujemy blenderem na papkę i dosypujemy przyprawy ( sól, pieprz, pieprz cayenne, kolendrę i kumin) wedle uznania. Jednak radze ich nie żałować ponieważ sama ciecierzyca ma łagodny słodkawy smak, a i cebula przy pieczeniu robi się słodka. Kiedy ciecierzyca jest już doprawiona drobno kroimy cebule, siekamy pietruszkę i dodajemy do naszej masy na falafelki. Wciskamy ząbki czosnku i wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i smażymy na głębokim tłuszczu. Jeśli robimy falafelki po raz pierwszy najlepiej na próbę usmażyć na początku jednego by sprawdzić czy jest odpowiednio doprawiony.

Smacznego :)


0 komentarzy:



Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...