Przyszedł czas na coś wegetariańskiego, po tygodniu spożywania dan mięsnych przyszedł czas na lekka odmianę. Dziś w menu falafelki :) Przysmak kuchni egipskiej przyrządzany z ciecierzycy i dużej ilości przypraw.
Łatwe i szybkie w przygotowaniu, spokojnie mogą być podane zarówno jako danie główne (np z ostrym sosem pomidorowym lub czosnkowym) lub dodatek do pity, bezmięsnej tortilli, a dla tych co bez mięsa obejść się nie potrafią np. do gulaszu.
By przygotować ok 20 falafelków musimy zaopatrzyc się w :
Ciecierzyce dzień wcześniej wsypujemy do miski i zalewamy wodą by przez noc mogła się dobrze namoczyć. Następnie miksujemy blenderem na papkę i dosypujemy przyprawy ( sól, pieprz, pieprz cayenne, kolendrę i kumin) wedle uznania. Jednak radze ich nie żałować ponieważ sama ciecierzyca ma łagodny słodkawy smak, a i cebula przy pieczeniu robi się słodka. Kiedy ciecierzyca jest już doprawiona drobno kroimy cebule, siekamy pietruszkę i dodajemy do naszej masy na falafelki. Wciskamy ząbki czosnku i wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i smażymy na głębokim tłuszczu. Jeśli robimy falafelki po raz pierwszy najlepiej na próbę usmażyć na początku jednego by sprawdzić czy jest odpowiednio doprawiony.
Smacznego :)
Łatwe i szybkie w przygotowaniu, spokojnie mogą być podane zarówno jako danie główne (np z ostrym sosem pomidorowym lub czosnkowym) lub dodatek do pity, bezmięsnej tortilli, a dla tych co bez mięsa obejść się nie potrafią np. do gulaszu.
By przygotować ok 20 falafelków musimy zaopatrzyc się w :
- 400g ciecierzycy
- natkę pietruszki
- dużą cebulę
- 4 ząbki czosnku
- kumin
- pieprz cayenne
- kolendrę
- sól
- pieprz
Ciecierzyce dzień wcześniej wsypujemy do miski i zalewamy wodą by przez noc mogła się dobrze namoczyć. Następnie miksujemy blenderem na papkę i dosypujemy przyprawy ( sól, pieprz, pieprz cayenne, kolendrę i kumin) wedle uznania. Jednak radze ich nie żałować ponieważ sama ciecierzyca ma łagodny słodkawy smak, a i cebula przy pieczeniu robi się słodka. Kiedy ciecierzyca jest już doprawiona drobno kroimy cebule, siekamy pietruszkę i dodajemy do naszej masy na falafelki. Wciskamy ząbki czosnku i wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i smażymy na głębokim tłuszczu. Jeśli robimy falafelki po raz pierwszy najlepiej na próbę usmażyć na początku jednego by sprawdzić czy jest odpowiednio doprawiony.
Smacznego :)
0 komentarzy:
Prześlij komentarz