sobota, 8 sierpnia 2015

Klopsiki w sosie ogórkowym




Oto kolejny przepis, który  nieco mnie zaskoczył. Wykorzystanie świeżych ogórków na ciepło...pomyślałam, że muszę to przetestować!
 Klopsiki w sosie ze świeżych ogórków. Usłyszałam o nim od mojej kuzynki, która kiedyś wyszukała go w internecie na jakimś forum. Tak mnie zaciekawił, że nieźle się natrudziłam by odnaleźć do niego jakieś wskazówki i udało się! Delikatne klopsiki z indyka w lekkim sosie to idealny obiad na takie upały.


Składniki:

Klopsiki (ok 20 szt małych klopsików):
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 500g mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
Sos:
  • 1 kg ogórków
  • 500g marchwi
  • pęczek koperku
  • 50g śmietany 18%
  • 2 łyżki masła

Zaczynamy od przygotowania klopsików. Mięso  mielone przekładamy do dużego naczynia, by było nam później łatwiej wymieszać je z pozostałymi składnikami. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę , następnie podsmażamy na maśle aż nabierze złotego koloru. W tym czasie do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Kiedy cebula jest gotowa także przekładamy ją do mięsa i wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę. Ja do tego używam własnej dłoni - usprawnia to prace. Z tak przygotowanej masy formujemy klopsiki i obtaczamy je w mące. Wielkość zależy od Was ;)

Przygotowane kuleczki obsmażamy z każdej strony na oleju, aż się zarumienią. Nie pozbywaj się oleju, jescze nam się przyda!!!!
Kiedy klopsiki nam się podsmażają możemy zacząć obierać ogórki i marchewki. Jeśli używacie ogórków szklarniowych wytnijcie z nich także pestki, jeśli gruntowych i pestki są bardzo małe - nie ma takiej potrzeby. Ogórki i marchewki kroimy w kosteczkę. Ogórki podsmażamy na oleju pozostałym ze smażenia pulpetów i 2 łyżkach masła. Kiedy lekko się podduszą, przekładamy je do garnka z klopsikami (tłuszcz pozostawiając na patelni. Teraz na tym samym oleju podsmażamy marchewkę aż się zarumieni, następnie także przekładamy do pulpetów.

Pulpety z warzywami zalewamy ok 2 szklankami wody - tak by były przykryte, lekko solimy i dusimy ok 15 min.

Na koniec zabielamy sos śmietaną i podajemy klopsiki z dowolnym dodatkiem. Bardzo fajnie komponują się np. z kuskusem.
Smacznego!






2 komentarzy:



  1. Ja robię z ogurków konserwowych.

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo a dopiero zastanawiałam się co zrobić na obiad, ale już wiem :) dziękuję za inspijację :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...