niedziela, 5 lipca 2015

Zapiekanki z Krakowskiego Kazimierza


 Zapiekanka.. czyli nasz typowo polski fast food (jak twierdzi Wikipedia). Bułka nadziana pieczarkami z cebulką, zapieczona z serem. W wersjach modyfikowanych z milionem różnych dodatków. Chrupiąca, szybka i smaczna - zwłaszcza jak zrobi się ją w domu. :)
Osobiście wykonuję ją w wielu różnych wariacjach. Z bagietek, na okrągłych bułkach i z różnymi dodatkami i sosami. Jedno jest pewne, muszą być pieczarki, ser i musi być chrrrupiąca!
Jest to świetny pomysł na wykorzystanie pieczywa, które zdążyło nam już nieco wyschnąć.


Składniki (na 8 zapiekanek):
  • 2 bagietki
  • 1 kg pieczarek
  • 3 duże cebule
  • starty ser żółty (ile kto lubi)
  • sól, pieprz
+ dodatki
  • pomidor
  • ogórek konserwowy
  • cebula dymka
  • prażona cebulka
  • sos czosnkowy
  • ketchup
Pieczarki i cebulę obieramy. Pieczarki kroimy na plasterki, a cebulę siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnie i podsmażamy, aż do zredukowania się wody wytopionej z pieczarek. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Bagietki kroimy na 4 (najpierw wzdłuż, następnie każdą połówkę na pół w szerz). Wykładamy na każdą przygotowane pieczarki, tak by były nimi przykryte, i posypujemy startym serem. Tak przygotowane bagietki wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok 5 min. 


W tym czasie przygotowujemy dodatki. Pomidora i ogórka kroimy na plasterki, dymkę siekamy.
Kiedy zapiekanki są już gorące i chrupiące nakładamy na nie ketchup. Następnie plasterki ogórka i pomidora, sos czosnkowy i na końcu dymkę lub prażona cebulkę (dzięki umieszczeniu na sosie nie będzie nam się tak zsypywać). Jako dodatków możemy użyć także szynki, kurczaka (dodając na zapiekankę przed zapieczeniem) jak i kukurydzy czy cebuli.

Smacznego!





3 komentarzy:



  1. Uwielbiam takie zapiekankowe wariacje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak po imprezach zostaje pełno chleba to w sam raz jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...