sobota, 9 maja 2015

Waniliowe babeczki z kremem

 
Lubię piec, a jeszcze bardziej lubię wyżywać się artystycznie na tortach i babeczkach. Jak zaczynałam cała familia cieszyła się, że co weekend nowe babeczki na stole, do czasu... Szybko babeczki (choć różnorodne) zwyczajnie im się przejadły. Więc wyobraźcie sobie jaka była moja radość, kiedy to bliżsi i dalsi znajomi zaczęli podsyłać mi zamówienia na babeczki okolicznościowe. Ten przepis będzie idealny jeśli planujecie pokazowe babeczki zdobione kremem/masą. Ich uniwersalny waniliowy smak zgrywa się z różnymi dodatkami. Przepis podpatrzony oczywiście na Moje Wypieki :)





Składniki (na ok.12 babeczek):

  • 130 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2-3 łyżki mleka
Masa:
  • kostka masła
  • serek naturalny " Bieluch"
  • cukier puder
  • aromat cytrynowy/ pomarańczowy
  • barwnik (opcjonalnie)

Składniki wyciągami odpowiednio wcześnie z lodówki, by wszystkie były w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy mikserem na gładką, puszystą, białą masę. Dodajemy cukier, aromat waniliowy i jajka. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i razem z mlekiem dodajemy do masy, ciasto mieszając łyżką lub szpatułką. Tak przygotowaną masę rozkładamy do papilotek i pieczemy w 170 stopniach przez ok 20. By babeczki były wyrośnięte i płaskie u góry pieczemy 10 min ustawiając piekarnik na pieczenie od dołu, następnie 10 min ustawiając piekarnik na pieczenie góra+dół. Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

Masło na masę ponownie ucieramy mikserem na puszystą, białą masę. Następnie stopniowo dodajemy serek Bieluch (musi być w temp. pokojowej) i cukier puder (na oko w zależności od tego jak bardzo słodką masę chcemy uzyskać). Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu i barwnik spożywczy wedle uznania.

Tak przygotowaną masę za pomocą szprycy umieściłam na zimnych babeczkach i ozdobiłam.

Smacznego!















2 komentarzy:



  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...