poniedziałek, 16 lutego 2015

Spaghetti w sosie pomidorowym z tuńczykiem





    Są takie dni kiedy mamy niewiele czasu, a baaardzo dużo do zrobienia. Nie lubię takich dni, bo nie mogę się w tedy nacieszyć bałaganieniem w kuchni. Ale zjeść coś trzeba, dlatego fajnie mieć w zanadrzu pomysł na danie które nie potrzebuje mozolnych przygotowań, ani skomplikowanych składników. Na takie dni mam dla Was szybkie, proste i pyszne danie które uda się każdemu :)


    Składniki ( 6 porcji) :
    • makaron spaghetti (500g)
    • 2 puszki tuńczyka w oleju lub sosie własnym
    • 2 małe cebule
    • sok pomidorowy 
    • mała marchewka
    • pieprz, bazylia, czosnek granulowany, sól

    Nastawiamy wodę na makaron, zanim się zagotuje obieramy cebule i marchewkę. Cebulę kroimy na drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do gotującej się wody wsypujemy odrobinę soli i dodajemy oliwę. Wrzucamy makaron i gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Na patelnię wykładamy tuńczyka w oleju wraz z marchewką i cebulą, podsmażamy do miękkości warzyw. Dodajemy sok pomidorowy i przyprawy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok 2-3min. Zagotowany makaron odcedzamy i przekładamy do garnka, wlewamy do niego powstały sos i mieszamy. Możemy podawać posypane pietruszką, zieloną cebulką lub świeżą bazylią.




    Smacznego!



    5 komentarzy:



    1. moon-child.pl28 marca 2015 18:08

      Właśnie czytam ten post, jedząc spaghetti napoli. To będzie następne, z tuńczykiem jeszcze nie próbowałam ;)

      OdpowiedzUsuń
    2. Odpowiedzi
      1. Dzisiaj :) postaram się w najbliższym czasie wrzucić kilka rzeczy :)

        Usuń
    3. Myślę, że to będzie meega smaczne :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Uwielbiam tuńczyka, ale nigdy nie próbowałam go w spagetti:) dzisiaj to zrobię;)

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...