poniedziałek, 25 listopada 2013

Burgery w dwóch wariacjach [WIDEO]

Po długiej przerwie, witamy Was ponownie nowym filmikiem OmnomnomBlog.tv . Ostatnimi czasy bardzo popularne stały się wypasione burgery, a miejsca w których można je zjeść pojawiają się jak grzyby po deszczu. Tak więc, tym razem postanowiłyśmy Wam pokazać jak zrobić super burgera we własnym domu. Pobudźcie swoją kulinarna fantazję i śmiało dobierajcie dodatki :)



Burger Magdy:

  • 2 plasterki usmażonego bekonu
  •  2 szt.  rozgniecionego awokado
  • posiekany ząbek czosnku
  • sok z ćwiartki limonki
  • garść posiekanej zielonej cebulki
  • 1/2-1 pomidora pokrojonego w kostkę
  • szczypta kuminu
  • szczypta suszonej natki pietruszki
  • kilka kropel sosu sriracha (opcjonalne)
  • pieprz, sól
  • ketchup
  • musztarda (ostra i ziarnista)
Wszystkie składniki z powyższej listy oprócz ketchupu, musztardy i bekonu mieszamy ze sobą. Dolną część bułki smarujemy ketchupem a górną musztardą. Bekon układamy na mięsie. Na sam wierzch dodajemy pastę z awokado.


Burger Dżusty:
  • plasterek ananasa z puszki
  • kilka listków rukoli
  • 2 plasterki podsmażonego bekonu
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1-2 łyżeczki ketchupu
  • kilka kropli octu winnego
  • pieprz cayenne
  • sól, pieprz

Poza zrobieniem kotletów wołowych na które przepis niżej, musimy zrobić sos. W tym celu mieszamy Majonez, jogurt, ketchup i ocet winny w odpowiednich proporcjach i doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Reszta składników przekładamy w dowolnej kolejności. :)

Składniki (na 4 burgery):
  •  500 g mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 4 duże bułki
  • 4 plasterki sera cheddar
  • sól, pieprz
Wołowinę mieszamy z bardzo drobno posiekana cebulą, jajkiem i przyprawami. Następnie formujemy z niej kotlety hamburgerowe. Staramy się uformować je tak by ich grubość była ok 1 cm. Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok 2 min z każdej strony, aż ładnie się przyrumienią. W momencie obracania nakładamy plasterki sera. Bułki rozkrawamy na pół i podpiekamy kilka minut w piekarniku, aż zrobią się ciepłe i chrupiące. Kiedy są już gotowe na spód nakładamy ketchup, następnie mięso i nasze dodatki.

Smacznego!







5 komentarzy:



  1. ale wielkie:) nie wiem czy dałabym rade takiemu:P

    OdpowiedzUsuń
  2. Dałeś gruby przemysł w końcu na dzień z hamburgerami :) od nowego tygodnia zagości na stole!

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie wypasione te burgery ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...