czwartek, 19 września 2013

Ryż z kabaczkiem duszonym w pomidorach


 No i się zaczęło...dynie, kabaczki, cukinie, patisony...jak dobrze mieć znajomych z działkami pełnymi przysmaków. Pierwszy na ruszt poszedł kabaczek, był tak duży, że przygotowywałam go na 3 różne sposoby. Oto jeden z nich.
 Składniki (4 porcje):
  •  4 woreczki brązowego ryżu
  • ok 500g indyka (np piersi)
  • kabaczek (lub kawałek kabaczka ciężko mi powiedzieć ile go było)
  • 3 dość duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oliwy
  • sól, pieprz
  • pasty paprykowe (ostra i słodka) - można zastąpić świeżą papryczką chilli lub przyprawą w proszku
  • mały jogórt
  • 1 jajko
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kabaczka i pomidora kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy na niej czosnek, po chwili dodajemy pomidory i czekamy aż się podsmaża.  W tym czasie piersi z indyka kroimy w kostkę, dodajemy do sosu z pomidorów i wszystko razem dusimy. Doprawiamy sos wedle uznania i dodajemy kabaczka. Zostawiamy na wolnym ogniu do czasu aż zmięknie. na koniec zaprawiamy jogurtem wymieszanym z jajkiem. Podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem.
Smacznego!




3 komentarzy:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...