czwartek, 28 marca 2013

Szachowy tort czekoladowy

Kolejne urodziny, kolejny tort w mojej karierze. Tym razem świętował tata,  z tej okazji upiekłam tort czekoladowy z wiśniami, zainspirowany przepisem na tort węgierski z Moje Wypieki. Jednak nie jest jego dokładnym odwzorowaniem. Biszkopt nasączyłam rumem, a zamiast wiśni nasączonych w amaretto dodałam konfiturę wiśniową.

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki kakao
  • odrobina rumu do nasączenia
Jajka najlepiej wyciągnąć prosto z lodówki, by łatwiej było z nich ubić pianę. Cały biszkopt przygotowałam za pomocą zwykłego miksera. 
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier (po odrobinie, ciągle miksując) i żółtka. Teraz czas na mąkę z kakaem, po odrobinie dosypujemy suche składniki do naszej masy, bez przerywania pracy mikserem. Tak przygotowane ciasto wykładamy na formę/ tortownicę której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 165 stopni. Pieczemy ok. 30-40 min, aż włożony w ciasto patyczek będzie suchy. Po tym czasie pozostawiamy biszkopt w wyłączonym, uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Taka ilość biszkoptu wystarcza na 3 małe płaty, lub 2 większych rozmiarów

Masa:
  • 500g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek cukru pudru 
  • konfitura wiśniowa do przełożenia
Rozpuszczamy czekoladę w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia, serek mascarpone miksujemy razem z kremówką i cukrem. Nie przestając miksować do mieszanki dodajemy rozpuszczona czekoladę i mieszamy do dokładnego połączenia się składników.

Polewa do dekoracji: 
  • 70g gorzkiej czekolady 
  • 50g masła
W garnku rozpuszczamy masło razem z czekoladą, mieszamy do dokładnego połączenia i rozsmarowujemy na torcie.

Przygotowanie tortu:
Biszkopt rozcinamy na 3 części i nasączamy rumem. Pierwszą część pokrywamy połowa konfitury wiśniowej i połową masy z mascarpone. Zakrywamy drugim płatem i powtarzamy smarowanie, najpierw konfitura później masa czekoladowa. Przykrywamy trzecią warstwą biszkoptu i odstawiamy na chwile do lodówki. Dzięki temu masa nieco stężeje i tort zrobi się stabilniejszy. W tym czasie przygotowujemy polewę. Na koniec polewamy nią tort i dekorujemy wg uznania. Ja użyłam białej czekolady którą rozpuściłam i wyrysowałam nią kształty szachów na foli aluminiowej, wstawiła na chwilę do lodówki i uzyskałam dekoracje do tortu :)
 


4 komentarzy:



  1. tata musiał być zachwycony! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja chyba bardziej, bo taki dobry wyszedł! aż podejrzewali że go ukradkiem kupiłam i podmieniłam :P

      Usuń
  2. Zrobiłam. Wyszedł pyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze :) Czyli przełożenie moich praktyk na słowa działa :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...