piątek, 8 marca 2013

Banana Bread


Przepis na Banana Bread znalazłam na kanale GotowanieWsiecią jest świetny. Jedyna różnicą jest brak pestek dyni, których nie mogłam nigdzie dostać i zastąpienie ich orzechami włoskimi. Z nazwy chleb, ale bardziej ciasto. Dla mnie to po prostu keks bananowy. :) Ogromna ilość rodzynek i orzechów w cieście to jest to co najbardziej lubię. A jeśli do tego dochodzi jeszcze banan...mm...
Spróbujcie sami! :D
Składniki:
(składniki i proporcje podaję zgodnie z oryginałem, zmieniłam jedynie pestki dyni na orzechy włoskie i sherry na rum ze względu na składniki posiadane w kuchni)
    • 5 szt. dojrzałych bananów
    • olej słonecznikowy lub warzywny 125g 
    • miękkie masło 125g
    • cukier 300g ( ciemny miękki brązowy lub zwykły kryształ)
    • jaja 4x
    • mąka pszenna 450g
    • proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
    • soda 1łyżeczka
    • cynamon mielony 1łyżeczka
    • gałka muszkatołowa 1łyżeczka
    • sól 1łyżeczka
    • rozdrobnione orzechy włoskie 250g
    • rodzynki 150g
    • rum do namoczenia rodzynek
    Z tej ilości składników wyszło mi cisto na standardową keksówkę plus na formę do tarty -> jak na zdjęciach.

    Najlepiej zacząć od namaczania rodzynek w alkoholu. Polecam zrobić to dzień wcześniej.
    Banany rozgniatamy na papkę. Cukier ucieramy razem z masłem i olejem. Następnie pojedynczo dodajemy jajka i dalej miksujemy. Teraz czas by do masy dorzucić wcześniej przygotowane banany. Kiedy ciasto przy miksowaniu będzie już mieć jednolitą konsystencję, dodajemy do niego przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy orzechy i rodzynki, które wcześniej obtoczymy w mące. Tak przygotowane ciasto rozkładamy do foremek posmarowanych masłem i posypanych mąką. Pieczemy przez pierwsze 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy jeszcze 30 min. Ciasto w niższej foremce piekłam nieco krócej.








    5 komentarzy:



    1. Zjadłabym sobie kawałek tego chlebka ;p Już dawno go nie robiłam.

      OdpowiedzUsuń
    2. wygląda smakowicie :) poprosze kromeczkę na kolację ;)

      OdpowiedzUsuń
    3. Super wpis, banany są genialne dla zdrowia. Też oglądałam ten film o nich. Dzięki za wpis i polecam film o zdrowiu bananów https://www.youtube.com/watch?v=6e8rECys4z0

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...