Kiedy myślimy o obiedzie zawsze pierwsze jest mięso plus dodatek, ziemniaki, kasza, ryż, ziemniaki, kasza, ryż. A może by coś zmienić? Oto bardzo fajny sposób na przeistoczenie zwykłego białego ryżu w coś fajnego. :)
- 2 woreczki ryzu
- 2 jakja
- łyżeczka sosu sojowego (można zastąpić maggi)
- szczypior (ten z cebulek )
- curry
- odrobina oliwy
- szczypta soli
Ryz gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu. Następnie przekładamy na patelnie/ wok i podsmażamy na oliwie. Dodajemy carry (ilość zależy od upodobań, ale ryz powinien zrobić się równomiernie żółty) i dokładnie mieszamy. rozgarniamy ryz na brzegi patelni, by na środku utworzyło nam się oczko z dnem patelni. Wbijamy do niego dwa jajka i robimy w pół ścięta jajecznicę. Kiedy jajko jest odpowiednio ścięte mieszamy je z całym ryżem. Ściągamy z ognia i dodajemy sos sojowy oraz drobno posiekany szczypior. Potrawa jest idealnym dodatkiem do drugiego dania. Zarówno do kurczaka jak i do ryb czy innych mies.
Lubię ryż z dodatkiem curry:)
OdpowiedzUsuńTak podany ryż to idealne danie dla mnie, nie potrzebuję żadnych dodatków. Fajny pomysł, na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńBardzo ważne jest również odpowiednie podanie ryżu. Jeśli zrobimy to tak jak na powyższych zdjęciach to z pewnością będzie to zdecydowanie lepiej się prezentować niż gdybyśmy byle jak wsypali ryż na talerz :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis!
OdpowiedzUsuń