wtorek, 7 sierpnia 2012

Ryż po Tajsku

Kiedy myślimy o obiedzie zawsze  pierwsze jest mięso plus dodatek, ziemniaki, kasza, ryż, ziemniaki, kasza, ryż. A może by coś zmienić? Oto bardzo fajny sposób na przeistoczenie zwykłego białego ryżu w coś fajnego. :)
Składniki na 2 porcje:
  • 2 woreczki ryzu
  • 2 jakja
  • łyżeczka sosu sojowego (można zastąpić maggi)
  • szczypior (ten z cebulek )
  • curry
  • odrobina oliwy
  • szczypta soli
Ryz gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu. Następnie przekładamy na patelnie/ wok i podsmażamy na oliwie. Dodajemy carry (ilość zależy od upodobań, ale ryz powinien zrobić się równomiernie żółty) i dokładnie mieszamy. rozgarniamy ryz na brzegi patelni, by na środku utworzyło nam się oczko z dnem patelni. Wbijamy do niego dwa jajka i robimy w pół ścięta jajecznicę. Kiedy jajko jest odpowiednio ścięte mieszamy je z całym ryżem. Ściągamy z ognia i dodajemy sos sojowy oraz drobno posiekany szczypior. Potrawa jest idealnym dodatkiem do drugiego dania. Zarówno do kurczaka jak i do ryb czy innych mies.



3 komentarzy:



  1. Lubię ryż z dodatkiem curry:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak podany ryż to idealne danie dla mnie, nie potrzebuję żadnych dodatków. Fajny pomysł, na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ważne jest również odpowiednie podanie ryżu. Jeśli zrobimy to tak jak na powyższych zdjęciach to z pewnością będzie to zdecydowanie lepiej się prezentować niż gdybyśmy byle jak wsypali ryż na talerz :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...