Idzie lato. Temperatura powietrza z każdym dniem rośnie, a w sklepach zbawiennie pojawia się rabarbar. Bo czy jest coś lepszego w upalny dzień niż kwaśny kompot czy ciasto z rabarbarem? Według mnie nie ma. Dlatego dzisiaj mam dla was pyszną tarte z rabarbarem i waniliową masą .
Kruche ciasto:
- 250g mąki
- 120g masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
Nadzienie:
- 700g rabarbaru
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 laska wanilii
- 5 żółtek
- 1/3 szklani mąki
- pół szklanki cukru
Beza:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
Zaczynamy od kruchego ciasta, by miało ono czas na poleżenie w chłodnym miejscu. Dobrze jeśli wszystkie składniki nie są wyciągnięte prosto z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Przesianą mąkę szybko zagniatamy z masłem, do momentu aż powstaną grudki. Następnie dodajemy cukier, jajko (także w tem. pokojowej) i szybko zagniatamy, by cisto było gładkie. Tak przygotowane zawijamy w folie i wkładamy na godzinę do lodówki.
W tym czasie możemy przygotować masę. Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na 1 cm kawałki. W jednej misce mieszamy mąkę z cukrem, w drugiej składniki mokre: żółtka, śmietanę i ziarenka laski wanilii. Tak przygotowana masę śmietanowo-jajeczną przelewamy do mąki z cukrem, dodajemy pokrojony rabarbar i dokładnie mieszamy.
Kiedy ciasto jest już gotowe, wyciągamy je z lodówki i rozkładamy w formie, pozbywając się jego nadmiaru i pieczemy przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dobrze je czymś przyłożyć by nam nie napęczniało.
Kiedy ciasto jest już podpieczone wylewamy na nie nasza masę z rabarbarem i ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem na 30 min.
Jakieś 15 min przed końcem pieczenia ubijamy białka wraz z cukrem na sztywną pianę. A kiedy masa się już zapiekła, wykładamy je na wierzch naszej tarty. Tak przygotowane ciasto pieczemy jeszcze 30 min w 150 stopniach.
Smacznego!
Uwielbiam ciasta z rabarbarem!
OdpowiedzUsuń