No i się zaczęło...dynie, kabaczki, cukinie, patisony...jak dobrze mieć znajomych z działkami pełnymi przysmaków. Pierwszy na ruszt poszedł kabaczek, był tak duży, że przygotowywałam go na 3 różne sposoby. Oto jeden z nich.
Składniki (4 porcje):- 4 woreczki brązowego ryżu
- ok 500g indyka (np piersi)
- kabaczek (lub kawałek kabaczka ciężko mi powiedzieć ile go było)
- 3 dość duże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- odrobina oliwy
- sól, pieprz
- pasty paprykowe (ostra i słodka) - można zastąpić świeżą papryczką chilli lub przyprawą w proszku
- mały jogórt
- 1 jajko
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kabaczka i pomidora kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy na niej czosnek, po chwili dodajemy pomidory i czekamy aż się podsmaża. W tym czasie piersi z indyka kroimy w kostkę, dodajemy do sosu z pomidorów i wszystko razem dusimy. Doprawiamy sos wedle uznania i dodajemy kabaczka. Zostawiamy na wolnym ogniu do czasu aż zmięknie. na koniec zaprawiamy jogurtem wymieszanym z jajkiem. Podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem.
Smacznego!
smaczne danie:)
OdpowiedzUsuńDanie było wielka improwizacją, sama się nie spodziewałam, że będzie aż tak udane ;)
OdpowiedzUsuń