Kolejny jesienny przepis z wykorzystaniem kabaczka. Tym razem mięsna zapiekanka, wynik mojej improwizacji, którego walory smakowe przerosły moje oczekiwania. Co prawda trochę rozsypała mi się przy nakładaniu przez co zrobiła się niefotogeniczna, ale nadrabia smakiem. Przysięgam. :)
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- kabaczek (lub kawałek kabaczka)
- 2 średnie cebule
- ser żółty
- 500 g soku pomidorowego
- sól, pieprz, chilli
Kabaczka kroimy w kostkę (zostawiamy kawałek by pokroić go w plasterki) i na ok. 2 min. wrzucamy do osolonej gotującej się wody by zmiękł. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy do niej mięso i podsmażamy. Kiedy mięso jest gotowe dodajemy sok pomidorowy. Dusimy na wolnym ogniu aż z farszu odparuje większość wody i zrobi się gęsty. Do naczynia żaroodpornego wykładamy podgotowanego kabaczka, posypujemy serem żółtym. Następnie kładziemy farsz mięsny, surowego kabaczka w plasterkach (bez pestek) i znów starty ser żółty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min.
Smacznego!
mmm to jest coś co ja lubie!
OdpowiedzUsuń