niedziela, 25 listopada 2012

Krem z selera naciowego


Niezbyt często mam czas żeby zrobić dwudaniowy obiad. Jeśli mam ochotę na zupę najczęściej wybieram kremy - są łatwe i szybkie. Krem z selera naciowego jest błyskawiczny i pyszny. Można podawać go samego, z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.


Składniki (na dwie porcje):
  • 700ml bulionu
  • seler naciowy - pęczek
  • ząbek czosnku
  • pieprz
Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojonego w kostkę selera oraz ząbek czosnku. Gotujemy ok. 10 min aż seler zmięknie. Odstawiamy do przestygnięcia przed miksowaniem (można pominąć ten krok jeśli Wasz blender zmiksuje wrzątek). Odlewamy ok 200ml bulionu, żeby konsystencja kremu nie była zbyt rzadka. Doprawiamy delikatnie pieprzem i miksujemy. Jeśli krem jest za gęsty dolewamy bulionu, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Możemy dodać łyżeczkę śmietany do każdej porcji lub podawać bez. Smacznego!



1 komentarzy:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...