sobota, 11 sierpnia 2012

Tosty francuskie po amerykańsku


Odwieczny wakacyjny problem, kiedy rano miewam za dużo czasu. Co zjeść na śniadanie? lekkie tosty francuskie, czy może jajko na bekonie? A moze by tak dwa w jednym? :D I tak powstał pomysł by zrobić tosty francuskie z serem i bekonem. Jest tost, jest jajko, jest bekon i wszyscy są zadowoleni :D A zwłaszcza moje kubki smakowe.

Ogromnie przepraszam za jakość zdjęć, jednak jest to gotowanie wyjazdowe i nie dysponuje innym aparatem niż ten w telefonie. Pozdrowienia z Mazur. :)








By przyrządzić tosty należy przygotować:
  • chleb (według uznania tostowy lub zwykły)
  • starty ser żółty
  • kilka plasterków bekonu / boczku 
  • jajka ( ilość zależy od ilości kanapek, ok 1 jajka na 3 kanapki)
  • odrobina mleka
  • sól, pieprz









W głębokim talerzu bełtamy jajko razem z mlekiem i przyprawami, a następnie moczymy w tej mieszance kanapki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podpiekamy na niej kanapki z dwóch stron. W tym czasie na drugiej patelni podsmażamy plastry bekonu. Kiedy tosty są gotowe i jeszcze gorące, posypujemy je serem, a na wierzch układamy bekon prosto z patelni. Ser leżący miedzy gorącym tostem i bekonem ładnie nam się roztopi. Podawać od razu na gorąco. :)


Smacznego :)






1 komentarzy:



  1. bomba kaloryczna, ale rano sobie można pozwolić ;) pyszności ;)

    pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...