Odwieczny wakacyjny problem, kiedy rano miewam za dużo czasu. Co zjeść na śniadanie? lekkie tosty francuskie, czy może jajko na bekonie? A moze by tak dwa w jednym? :D I tak powstał pomysł by zrobić tosty francuskie z serem i bekonem. Jest tost, jest jajko, jest bekon i wszyscy są zadowoleni :D A zwłaszcza moje kubki smakowe.
Ogromnie przepraszam za jakość zdjęć, jednak jest to gotowanie wyjazdowe i nie dysponuje innym aparatem niż ten w telefonie. Pozdrowienia z Mazur. :)
By przyrządzić tosty należy przygotować:
- chleb (według uznania tostowy lub zwykły)
- starty ser żółty
- kilka plasterków bekonu / boczku
- jajka ( ilość zależy od ilości kanapek, ok 1 jajka na 3 kanapki)
- odrobina mleka
- sól, pieprz
W głębokim talerzu bełtamy jajko razem z mlekiem i przyprawami, a następnie moczymy w tej mieszance kanapki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podpiekamy na niej kanapki z dwóch stron. W tym czasie na drugiej patelni podsmażamy plastry bekonu. Kiedy tosty są gotowe i jeszcze gorące, posypujemy je serem, a na wierzch układamy bekon prosto z patelni. Ser leżący miedzy gorącym tostem i bekonem ładnie nam się roztopi. Podawać od razu na gorąco. :)
Smacznego :)
bomba kaloryczna, ale rano sobie można pozwolić ;) pyszności ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie ;)