Kurczak z curry, jabłkami, miodem i sokiem pomarańczowym.... wspaniała słodko-pikantna potrawa podawana z kuskusem zawsze przynosi mi na myśl Indie. Choć tak na prawdę nie wiem czy poza curry i kuskusem ma z nimi coś wspólnego.
By stworzyć porcję na 4 osoby będziemy potrzebować:
- 2 podwójne piersi z kurczaka ( lub 4 pojedyncze)
- opakowanie kuskusu
- kostkę rosołową
- ok 3 jabłek
- ok 1/4 szklanki soku pomarańczowego
- łyżkę miodu
- curry
- sól, pieprz
- przyprawę do kurczaka po węgiersku
- paprykę ostrą
Kurczaka pokrojonego w kostkę podsmażamy na oliwie i doprawiamy przyprawa do kruczka, papryką, solą i pieprzem według uznania. Kiedy jest już gotowy ściągamy go z patelni i podduszamy jabłka na tym samym tłuszczu. Dodajemy curry i ok 4 łyżek wody. Następnie łączymy z miodem i sokiem pomarańczowym. Gotujemy razem ok 5 min, dodajemy kurczaka. Dusimy jeszcze ok 10 min, a w tym czasie rozrabiamy kostkę rosołowa w wodzie i zalewamy nią kuskus. I gotowe :)
Połączenie owoców i mięsa jest rewelacyjne
OdpowiedzUsuńTo wyjątkowo trafia w moje kubki smakowe :D
OdpowiedzUsuń