czwartek, 7 czerwca 2012

Kurczak pachnący Indiami



Kurczak z curry, jabłkami, miodem i sokiem pomarańczowym.... wspaniała słodko-pikantna potrawa podawana z kuskusem zawsze przynosi mi na myśl Indie. Choć tak na prawdę nie wiem czy poza curry i kuskusem ma z nimi coś wspólnego.

By stworzyć porcję na 4 osoby będziemy potrzebować:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka ( lub 4 pojedyncze)
  • opakowanie kuskusu
  • kostkę rosołową
  • ok 3 jabłek
  • ok 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • łyżkę miodu
  • curry
  • sól, pieprz
  • przyprawę do kurczaka po węgiersku
  • paprykę ostrą

Kurczaka pokrojonego w kostkę podsmażamy na oliwie i doprawiamy przyprawa do kruczka, papryką, solą i pieprzem według uznania. Kiedy jest już gotowy ściągamy go z patelni  i podduszamy jabłka na tym samym tłuszczu. Dodajemy curry i ok 4 łyżek wody. Następnie łączymy z miodem i sokiem pomarańczowym. Gotujemy razem ok 5 min, dodajemy kurczaka. Dusimy jeszcze ok 10 min, a w tym czasie rozrabiamy kostkę rosołowa w wodzie i zalewamy nią kuskus. I gotowe :)



2 komentarzy:



  1. Połączenie owoców i mięsa jest rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń
  2. To wyjątkowo trafia w moje kubki smakowe :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...