Zapiekanka.. czyli nasz typowo polski fast food (jak twierdzi Wikipedia). Bułka nadziana pieczarkami z cebulką, zapieczona z serem. W wersjach modyfikowanych z milionem różnych dodatków. Chrupiąca, szybka i smaczna - zwłaszcza jak zrobi się ją w domu. :)
Osobiście wykonuję ją w wielu różnych wariacjach. Z bagietek, na okrągłych bułkach i z różnymi dodatkami i sosami. Jedno jest pewne, muszą być pieczarki, ser i musi być chrrrupiąca!
Jest to świetny pomysł na wykorzystanie pieczywa, które zdążyło nam już nieco wyschnąć.
Składniki (na 8 zapiekanek):
- 2 bagietki
- 1 kg pieczarek
- 3 duże cebule
- starty ser żółty (ile kto lubi)
- sól, pieprz
+ dodatki
- pomidor
- ogórek konserwowy
- cebula dymka
- prażona cebulka
- sos czosnkowy
- ketchup
Pieczarki i cebulę obieramy. Pieczarki kroimy na plasterki, a cebulę siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnie i podsmażamy, aż do zredukowania się wody wytopionej z pieczarek. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Bagietki kroimy na 4 (najpierw wzdłuż, następnie każdą połówkę na pół w szerz). Wykładamy na każdą przygotowane pieczarki, tak by były nimi przykryte, i posypujemy startym serem. Tak przygotowane bagietki wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok 5 min.
Kiedy zapiekanki są już gorące i chrupiące nakładamy na nie ketchup. Następnie plasterki ogórka i pomidora, sos czosnkowy i na końcu dymkę lub prażona cebulkę (dzięki umieszczeniu na sosie nie będzie nam się tak zsypywać). Jako dodatków możemy użyć także szynki, kurczaka (dodając na zapiekankę przed zapieczeniem) jak i kukurydzy czy cebuli.
Smacznego!
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zapiekankowe wariacje!
OdpowiedzUsuńJak po imprezach zostaje pełno chleba to w sam raz jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, a do tego proste w wykonaniu. Fajny pomysł na zapiekankowy podwieczorek! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę pysznie!
OdpowiedzUsuń