Zimno, szaro, a w Krakowie do tego jeszcze mgliście i śnieżnie. Zimowa aura nie sprzyja pozytywnemu nastawieniu, dlatego trzeba je wspomagać. Czym? Świetnym pomysłem są zupy krem z dodatkiem imbiru, kurkumy czy kolendry rozgrzewające i pyszne. Oczywiście krem z dyni zawsze na pierwszym miejscu, ale że nie lubię się z dynią siłować, wpadłam ostatnio na super alternatywę :D Zupa krem z kalafiora!
Skład :
- 1 kalafior
- 1 pietruszka
- 1/3 selera
- 1 por (tylko biała część)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki mleka
- 4 szklanki bulionu
- imbir, gałka muszkatołowa, pieprz, sól
- szczypior do dekoracji
Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kosteczkę, pora myjemy i kroimy w plasterki. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i dodajemy olej (masło z dodatkiem oleju nie będzie się przypalać). Podsmażamy pietruszkę, seler i por ok 5 min (aż warzywa będą miękkie). W tym czasie doprawiamy je imbirem, gałka muszkatołową i pieprzem. Dodajemy mleko, bulion i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dorzucamy kalafiora podzielonego na mniejsze części i gotujemy ok 20 min (do miękkości). Teraz wszystko miksujemy, gotujemy jeszcze 2-3 min i podajemy, póki ciepłe z dodatkiem pokrojonego szczypioru. Można także dodać grzanki lub groszek ptysiowy.
Smacznego :)
Smacznego :)
świetny pomysł na wykorzystanie często niedocenianego kalafiora :)
OdpowiedzUsuńI bardzo pyszny :)
Usuń