Przepis na Banana Bread znalazłam na kanale GotowanieWsiecią jest świetny. Jedyna różnicą jest brak pestek dyni, których nie mogłam nigdzie dostać i zastąpienie ich orzechami włoskimi. Z nazwy chleb, ale bardziej ciasto. Dla mnie to po prostu keks bananowy. :) Ogromna ilość rodzynek i orzechów w cieście to jest to co najbardziej lubię. A jeśli do tego dochodzi jeszcze banan...mm...
Spróbujcie sami! :D
Składniki:
(składniki i proporcje podaję zgodnie z oryginałem, zmieniłam jedynie pestki dyni na orzechy włoskie i sherry na rum ze względu na składniki posiadane w kuchni)
- 5 szt. dojrzałych bananów
- olej słonecznikowy lub warzywny 125g
- miękkie masło 125g
- cukier 300g ( ciemny miękki brązowy lub zwykły kryształ)
- jaja 4x
- mąka pszenna 450g
- proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
- soda 1łyżeczka
- cynamon mielony 1łyżeczka
- gałka muszkatołowa 1łyżeczka
- sól 1łyżeczka
- rozdrobnione orzechy włoskie 250g
- rodzynki 150g
- rum do namoczenia rodzynek
Najlepiej zacząć od namaczania rodzynek w alkoholu. Polecam zrobić to dzień wcześniej.
Banany rozgniatamy na papkę. Cukier ucieramy razem z masłem i olejem. Następnie pojedynczo dodajemy jajka i dalej miksujemy. Teraz czas by do masy dorzucić wcześniej przygotowane banany. Kiedy ciasto przy miksowaniu będzie już mieć jednolitą konsystencję, dodajemy do niego przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy orzechy i rodzynki, które wcześniej obtoczymy w mące. Tak przygotowane ciasto rozkładamy do foremek posmarowanych masłem i posypanych mąką. Pieczemy przez pierwsze 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy jeszcze 30 min. Ciasto w niższej foremce piekłam nieco krócej.
Zjadłabym sobie kawałek tego chlebka ;p Już dawno go nie robiłam.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny klasyk :)
OdpowiedzUsuńA u mnie w kuchni to nowość :P
Usuńwygląda smakowicie :) poprosze kromeczkę na kolację ;)
OdpowiedzUsuń