Witajcie w nowym roku. :)
Korzystając z tego, że karnawał to czas zabawy, imprez i zapraszania znajomych postanowiłam tym razem wrzucić przepis na wytrawne muffinki. Tym razem wersja ze szpinakiem i słonym serem feta. Idealnie sprawdzają się jako drobna przekąska i sposób na mały głód.
Składniki na 12 sztuk:
- 100g mrożonego szpinaku
- 2 jajka
- 75g sera feta
- 150g maki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 2 ząbki czosnku
- pieprz do smaku wedle uznania
W szpinak warto zaopatrzyć się wcześniej żeby zdążył się spokojnie
rozmrozić. W ostatniej chwili zawsze możemy skorzystać z mikrofalówki
lub gorącej kąpieli. Następnie przerzucamy go na sitko i odsączamy z
wody. Przekładamy do dużej miski i dodajemy sprasowany czosnek oraz
pieprz. Jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do szpinaku wraz z fetą.
Wszystko należny starannie wymieszać. Na końcu dosypujemy mąkę, proszek
do pieczenia oraz mleko i ponownie dokładnie mieszamy. Tak przygotowane
ciasto nakładamy do 2/3 wysokości naszych foremek i pieczemy w 190
stopniach ok 15-20 min. Przez pierwsze 10 min najlepiej na opcji
pieczenia od dołu, którą później zmieniamy na górę i dół.
Brzmią apetycznie :) Szpinak i feta - zgrana para!
OdpowiedzUsuńprzymierzam się do wytrawnych muffin już jakiś czas i tak obserwując Twoje, nabrałam na nie ochoty jeszcze bardziej ;)
OdpowiedzUsuńPoczekaj jeszcze kilka dni :) Będzie przepis na jeszcze pyszniejsze z serem i kiełbasą :)
Usuńależ cudnie wyglądają!
OdpowiedzUsuń