Ostatnimi czasy, natknęłam się na przepis obok którego nie mogłam przejść obojętnie. CO mnie w nim zaintrygowało, nie wiem. Jednak chleb z dodatkiem parmezanu, cheddara i pietruszki nie dawał mi spokoju do póki go nie upiekłam. I oto on! Teraz chcę się z wami podzielić przepisem na ten wspaniale pachnący bochenek. Jest to mój pierwszy chlebowy wypiek, upieczony bez pomocy maszyny. :)
Składniki:
- 53 dag mąki
- 12 dag startego sera chedar
- 4 dag startego parmezanu
- 2 łyżeczki mielonej gorczycy
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 7 g suszonych drożdży
- 2 łyżki oleju
- 350 ml mleka
- 1 jajko
Z przygotowanych składników odkładamy 2 łyżki mąki i ok 3 g cheddara na późniejszy użytek. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sery, gorczycę, pietruszkę, sól i drożdże. Dokładnie mieszamy. Mleko lekko podgrzewamy i stopniowo dolewamy ciągle wyrabiając ciasto, aż będzie odstawać od miski.
Dużą miskę, do której później odłożymy ciasto smarujemy olejem. Ciasto przekładamy na stolnicę i wygniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy natłuszczona filią i odstawiamy na godzinę, półtorej w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie przekładamy je na stolnice i wygniatamy przez kolejne 2-3 min (w razie potrzeby wykorzystujemy wcześniej pozostawioną mąkę), aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy krążek o średnicy ok 15 cm i układamy na blachę. Luźno przykrywamy natłuszczoną folią i odstawiamy po raz kolejny na jakieś 30 min.
Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, roztrzepujemy jajko i smarujemy nim wierz bochenka. delikatnie nacinamy krzyżyk od góry i posypujemy pozostawianym cheddarem.
Tak przygotowany chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 230 stopni (pieczenie od dołu) i pieczemy w tej temperaturze przez pierwsze 10 min. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni oraz zmieniamy program na pieczenie góra, dół i pieczemy przez kolejne 20 min.
chleb z serem <3 zakochałam się!
OdpowiedzUsuńMmm, musiał być boski :)
OdpowiedzUsuń