Po długiej przerwie, witamy Was ponownie nowym filmikiem OmnomnomBlog.tv . Ostatnimi czasy bardzo popularne stały się wypasione burgery, a miejsca w których można je zjeść pojawiają się jak grzyby po deszczu. Tak więc, tym razem postanowiłyśmy Wam pokazać jak zrobić super burgera we własnym domu. Pobudźcie swoją kulinarna fantazję i śmiało dobierajcie dodatki :)
Burger Magdy:
- 2 plasterki usmażonego bekonu
- 2 szt. rozgniecionego awokado
- posiekany ząbek czosnku
- sok z ćwiartki limonki
- garść posiekanej zielonej cebulki
- 1/2-1 pomidora pokrojonego w kostkę
- szczypta kuminu
- szczypta suszonej natki pietruszki
- kilka kropel sosu sriracha (opcjonalne)
- pieprz, sól
- ketchup
- musztarda (ostra i ziarnista)
Wszystkie składniki z powyższej listy oprócz ketchupu, musztardy i bekonu mieszamy ze sobą. Dolną część bułki smarujemy ketchupem a górną musztardą. Bekon układamy na mięsie. Na sam wierzch dodajemy pastę z awokado.
Burger Dżusty:
- plasterek ananasa z puszki
- kilka listków rukoli
- 2 plasterki podsmażonego bekonu
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majonezu
- 1-2 łyżeczki ketchupu
- kilka kropli octu winnego
- pieprz cayenne
- sól, pieprz
Poza zrobieniem kotletów wołowych na które przepis niżej, musimy zrobić sos. W tym celu mieszamy Majonez, jogurt, ketchup i ocet winny w odpowiednich proporcjach i doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Reszta składników przekładamy w dowolnej kolejności. :)
Składniki (na 4 burgery):
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 cebule
- 1 jajko
- 4 duże bułki
- 4 plasterki sera cheddar
- sól, pieprz
Smacznego!
ale wielkie:) nie wiem czy dałabym rade takiemu:P
OdpowiedzUsuńuwielbiam burgery... mmm!
OdpowiedzUsuńMmmm! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńDałeś gruby przemysł w końcu na dzień z hamburgerami :) od nowego tygodnia zagości na stole!
OdpowiedzUsuńfaktycznie wypasione te burgery ;)
OdpowiedzUsuń