środa, 28 listopada 2012

Green smoothie - jabłko, szpinkak, gruszka



Ostatnio zainwestowałam w nowy sprzęt kuchenny - blender kielichowy. Zdecydowałam się na jego zakup ponieważ od dłuższego czasu chciałam wprowadzić zielone soki do mojej diety. Po kilku próbach muszę przyznać, że koktajle warzywno-owocowe to porcja pysznych witamin. Co jakiś czas będę Wam prezentować nowe pomysły na zielone koktajle licząc że może uda mi się kogoś zachęcic do spróbowania. Wiem, że wiele osób może być sceptycznym gdy zobaczy połączenie szpinak - banan czy szpinak-truskawki. Obiecuję Wam, że w moich koktajlach nie poczujecie smaku warzych, tylko cudowną słodycz owoców.


niedziela, 25 listopada 2012

Krem z selera naciowego


Niezbyt często mam czas żeby zrobić dwudaniowy obiad. Jeśli mam ochotę na zupę najczęściej wybieram kremy - są łatwe i szybkie. Krem z selera naciowego jest błyskawiczny i pyszny. Można podawać go samego, z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.



czwartek, 22 listopada 2012

Danie dla zapracowanych



Gdy brakuje Wam czasu a głód doskwiera, trzeba przygotować coś ekspresowo. Własne doświadczenie pozwoliło mi stworzyć ten przepis, który odpowiednio modyfikowany staje się idealnym błyskawicznym posiłkiem. Można go stworzyć z tego co akurat mamy w lodówce. Ja prezentuję Wam moją błyskawiczną a zarazem zdrową wersję.

Przepraszam, że taka słaba jakość zdjęć ale aparat jest w trakcie naprawy ;)


niedziela, 18 listopada 2012

Biało-czarne muffiny


Kiedy nagle nachodzi mnie ochota na coś słodkiego,idealnym pomysłem są muffiny. Nie dość, że smaczne to w dodatku ekspresowe. A tym razem wywołała je chyba moja kobieca intuicja, która przewidziała niezapowiedzianych gości na dzień następny. Muffiny wyszły jak szachownica biało-czarne i idealnie się sprawdziły jako poczęstunek do kawy : )


poniedziałek, 12 listopada 2012

Sałatka z pora



 Miła odmiana dla standardowej w większości domów sałatki warzywnej, przyrządzanej na wszystkie tylko możliwe okazje. Czasem warto spróbować czegoś nowego, nie bójmy się pora! W tej sałatce sprawdza się fantastycznie, musimy tylko pamiętać, że przed przyrządzeniem czegokolwiek trzeba go sparzyć.


czwartek, 8 listopada 2012

Moaburger czyli pyszne nowozelandzkie burgery.


Kia Ora! Tak witają nas w niepozornym miejscu przy ul.Mikołajkiej w Krakowie, które zwie się Moaburger. Serwują tu nowozelandzkie burgery, które bardzo szybko zyskały popularność... i trudno się dziwić.

Zachęcona promocją wybrałam się przetestować te cudeńka.



poniedziałek, 5 listopada 2012

Kawa na jasienna chandrę

Jesień, zmiana czasu i zapadająca ciemność mimo, że na zegarku dopiero 16.00. Nic przyjemnego...ale na wszystko jest jakiś sposób. Ciepły kocyk, ciekawa książką i dzbanek pysznej gorącej herbaty... lub wspaniała kawa z dodatkiem miodu, czekolady i przyprawy korzennej. Jestem w niebie... 


piątek, 2 listopada 2012

Słodkie + kwaśne czyli kurczak w miodowo cytrynowej marynacie



Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować nowo odkryty przeze mnie pomysł na kurczaka. Podpatrzyłam go w programie kulinarnym "Proste dania Nigela Slatera". Jego przygotowanie nie jest trudne, ale warto mieć w zapasie trochę czasu by kurczak miał czas na od leżakowanie w marynacie min 30 min.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...